16 Eylül 2013 Pazartesi

TAŞTA HAYAT BULAN İSİMLER - 1

Kerem 
16 Eylül 2013

Topkapı Saray’ının Bab-üs Selam (2. Kapı) kapısından geçtikten sonra sağ tarafta Tımarhane ve Saray Mutfakları, sol tarafta ise Has Ahırlar, Bostancı Ocağı Koğuşu, Harem ve diğer yapıların bulunduğu 2. Avlu, merasim zamanlarında meydanın mutfak tarafındaki revak sütünlarının altında Yeniçerilere, atlı birlikler olduklarından dolayı avlunun tam karşı tarafında, ahırların önünde bulunan revakların altında ise Sipahilere ev sahipliği ederdi .

Saray turum esnasında biraz dinlenmek biraz da gölgeden faydalanmak adına, kolumu dayamış olduğum sütunun üzerine birşeyler kazınmış olduğunu farkettim ve avludaki tüm sütunları teker teker incelediğimde, yaklaşık 20-25 sütunun üzerinde isimlerin, Yeniçeri ortalarına ait işaretlerin ve muhtelif tarihlerin kazınmış olduğunu gördüm.

Yeniçeriler muhtemelen merasimin başlamasını beklerken vakitlerini bu şekilde değerlendirdiler, Yeniçeriler diyorum çünkü Sipahilerin bulunduğu diğer tarafın sütunları oldukça temiz. Bunun yanında, bazı sütunların da Bizans zamanından kaldığını üzerine kazınmış olan Yunanca kökenli harflerden (A,8 vb.) anlamak mümkündü.

Sütunlara kazınmış olan isimlerden daha ziyade enteresan olan 2. Avlu'yu 3. Avlu'ya bağlayan Bab-üs Saade (Saadet Kapısı) yani Birun (Dış-kamuya sınırlı açık) ile Enderun (İç - Kamuya Kapalı Mektep)'u birbirinden ayıran kapının önünde bulunan sütunlardan birine son derece kaliteli bir Rik'a (Günlük yazı) hattıyla dört satırlık bir yazı hakk edilmiş ki, bir çok saray görevlisinin etrafta olduğu sırada - Saray’ın en önemli kapısı önünde- o sütunu kaşla göz arasında nasıl bezediği üzerinde durulması gereken diğer bir husus.

Satırlarda şunlar ifade edilmiş:

Alamet 58. Mustafa Abaza tabur cenginde atdı ki
Liva daşlık makalemesinde teber-dar olmuştur Ruh-i Resule
El-Fatiha Ma Salavat
Sene 1006 (Miladi 1598)

[Alamet 58 : 58 nolu Yeniçeri Ortası (Ortalama 100 kişilik grup). Yazı etrafında herhangi bir remiz (amblem) olmadığından Cemaat ya da Ağa Bölüğü ortalarından hangisine ait olduğunu söylemek zor.]

1598 dendiği zaman benim aklıma Klasik Dönem'in sonları geliyor. Siyaseten Katl'in son uygulayıcısı olan Sultan III. Mehmed zamanı. İşte tarih herzaman kitaplarda, mutantan yapılarda ya da mit'lerde karşımıza çıkmıyor. En basitinden bir sütunun üzerinde dahi can bulabiliyor. Yukarıdaki satırları yazanın da bir hayatı, işi, aşkı, sevinç ve hüzünleri vardı.

Bakmak lazım!


Sütunların üzerindeki bazı isimlere gelince:

1. İbrahim / Mustafa
2. Allah
3. Kemaleddin
4. Ali Adalı
5. Ali
6. Haç (Bizans)
7. 8 (Ou - Bizans) - Bizantik el yazmalarında sıklıkla kullanılan "o" ve "u" harflerinin birleşiminden meydana gelmiş bir ligatür. Günümüzde Ortodoks Kiliselrinde, sanatsal çalışma ya da grafitilerde rastlayabiliriz.
8. Sahib ....
9. İzmir Datçalı Halid
10. "A" (Bizans).

3. Avlu’da görüşmek üzere…